We spraken het anonieme collectief achter Kiev Workwear


Een slogan die ‘Love your homo’ luidt en een logo dat verdacht veel op dat van IKEA lijkt. Da’s alles wat we weten van het modemerk Kiev Workwear. Wel kunnen we afleiden dat het label in Oekraïne gevestigd is en voornamelijk werkkleding maakt. Wie er achter dit alles schuilt, is een raadsel, het collectief blijft namelijk liever geheim.

Veel weten we dus niet. Nog niet althans, want daar kom je nu achter. Een gesprek, anoniem weliswaar want ook ik ken ze niet, met het collectief achter Kiev Workwear.

Jullie zijn een onopgelost raadsel. Vertel me meer over jullie merk.
Kiev Workwear bestaat nu ongeveer een jaar. We vertegenwoordigen een underground modemerk in een land waar coming-out geen gemakkelijke optie is. We maken genderloze werkkleding met een queer touch en vertegenwoordigen de arbeiderscultuur.

Het belangrijkste kenmerk is dat we eerlijk zijn tegenover onszelf, ongeacht wat we doen. We werken met mensen samen die de rechten van de LGBTQ-gemeenschap steunen.

Wie schuilt er achter dit project?
Die informatie zouden we graag geheimhouden. Het team is heel spontaan gevormd.

Ontwerpers die zich in de anonimiteit hullen, het blijft een ding. 
We vinden het project belangrijker dan onze namen. We willen dat mensen zich concentreren op de boodschap en op het product. We willen ons niet blootstellen aan een industrie waarin de persoonlijkheid van een ontwerper soms belangrijker wordt dan het project zelf. Dat geldt niet voor de mensen die voor ons werken, zij krijgen wel de spotlight die ze verdienen.

Is het niet net een sterk statement naar de LGBTQ-gemeenschap toe om jullie identiteit te onthullen?
Voor nu willen we anoniem blijven. De homogemeenschap heeft geen namen nodig om statements te maken, wel sterke acties. We lopen zij aan zij, samen met hen. In ons privéleven verstoppen we ons niet, iedereen kent ons en begrijpt waarom we dit allemaal doen. De homogemeenschap heeft mensen zoals  @adameli en @emmagonzalez_ig nodig om uit te spreken wat we tegenwoordig echt nodig hebben.

Jullie kledinglijn focust voornamelijk op homo’s. Wanneer komt er aandacht voor de hele LGBTQ-gemeenschap?
Onze kledinglijn is genderloos, we focussen ons niet op bepaalde groepen. Momenteel werken we aan de volgende collectie en we kunnen nu al zeggen dat er echt meer aandacht aan vrouwen zal geschonken worden, lesbiennes of niet.

kiev2-1.jpg

‘Love your homo’ is de slogan van jullie label, wat erg lijkt op die van IKEA: ‘Love your home’. Hoe zijn jullie hierop gekomen?
We wilden iets catchy, iets dat bleef hangen, maar tegelijkertijd ook met een sterke betekenis. ‘Love your homo’ betekent voor ons zorgen voor de mensen om je heen, ongeacht geslacht, etniciteit, leeftijd of een of andere domme fobie. Soms is de slogan zelfs sterker dan het logo, dus gebruiken we het als hashtag om onze visie en collectie meer kracht bij te zetten.

Vorig jaar was er een enorme hype rond de FRAKTA- tas van IKEA. Kwamen jullie voor de hype op het idee of was het een trigger?
Het idee kwam eigenlijk op hetzelfde moment. We hadden een echt bedrijfsuniform van IKEA in onze handen en vanaf toen begon de bal te rollen. Dat was in januari 2017. Natuurlijk maakte de hype rond IKEA het alleen maar eenvoudiger, maar we wilden aan dat eenvoudige kledingstuk nieuwe betekenissen geven.

Het verschil zit ‘m in het feit dat we van echte werkkleding vertrekken. We maken kledingstukken die jarenlang gedragen kunnen worden, ongeacht trends. Elk stuk is authentiek en volgt specifiek de richtlijnen van werkkleding.

Waarom kiezen jullie voor de arbeidersklasse? Nogal een opvallende keuze.
De arbeidersklasse is een belangrijk gezicht van onze samenleving. We gebruiken het al decennia lang, we weten waar we het over hebben. Eigenlijk kijkt high fashion constant naar wat gewone, echte mensen dragen om nieuwe ideeën te krijgen. Dit is wat we willen doen met werkkleding.

Wat zeggen jullie in de video op jullie website?
Je hoort Lenin de soldaten van het Rode Leger in 1919 toespreken. Het is de originele geluidsopname:

"Kameraden, mannen van het Rode Leger! De kapitalisten van Groot-Brittannië, Amerika en Frankrijk voeren oorlog tegen Rusland, ze nemen wraak op de Sovjet arbeiders- en boerenrepubliek omdat ze de macht van de grootgrondbezitters en kapitalisten hebben omvergeworpen en daarmee een voorbeeld hebben gesteld aan alle landen van de wereld. De kapitalisten van Groot-Brittannië, Frankrijk en Amerika helpen met geld en munitie de Russische landeigenaren die troepen uit Siberië, de Don en de Noord-Kaukasus tegen de Sovjetmacht brengen om de heerschappij van de tsaar en de macht van de landeigenaren en kapitalisten te herstellen. Maar dit zal niet gebeuren. Het Rode Leger heeft zijn rangen gesloten, is opgestaan en de troepen van de landeigenaren en witte gardeofficieren van de Wolga gedreven, heeft Riga en bijna heel Oekraïne heroverd en marcheert naar Odessa en Rostov. "

Ik zag veel negatieve reacties op jullie Facebookpagina. Snappen jullie de vergelijking met de Oekraïense artiest Vova Vorotniov?
Daar hadden we wat problemen mee. Het beeld van Kiev Workwear veranderde daardoor volledig op Facebook, maar we hebben er niets over te zeggen. We kenden Vova Vorotniov tot voor kort totaal niet, dus we hebben niets uit te leggen, vooral omdat de werken helemaal niet te vergelijken zijn. Het is dus totaal niet geïnspireerd op dat kunstwerk. We staan altijd open voor confrontatie, maar niemand heeft ons gecontacteerd. Misschien is de hype gecreëerd door haters die niet goed weten wat er aan de hand is. Met tijden van social media begrijpen we het wel, da’s nu eenmaal het spel.

Welke boodschap dragen jullie uit?
We willen laten zien dat je uit een moeilijke sociale omgeving kan geraken en iets kunt creëren door samen te werken. We horen niet echt bij de modewereld, we zien Kiev Workwear meer als een project. We werken samen met andere projecten en geven een podium aan wie er nog geen heeft. In al onze eerdere samenwerkingen met illustratoren, grafisch ontwerpers en fotografen was er altijd dezelfde spirit. Ook zijn we meer en meer bezig met de kwaliteit van onze kleding te verhogen, we willen hogere normen bereiken en waardevolle kledingstukken leveren, echte kledingstukken die je in de toekomst als een soort fetisj kan bewaren.

kiev12-1.jpg

Er is veel aandacht voor Kiev, Gosha Rubchinskiy en Demna Gvasalia. Hoe is de scene tegenwoordig?
Kiev is de modehoofdstad van het nieuwe Oost-Europa geworden. We geloven in de kracht van onze underground creatieve scene die er de laatste jaren is. Dat is dankzij Gosha Rubchinskiy, Demna Gvasalia en stylisten of fotografen zoals Bruna Kazinoti en Daniel King die allemaal een grote visuele impact op de wereld hebben. In de meeste Oost-Europese landen zijn er niet veel nieuwe modeontwerpers opgestaan. Met uitzondering van Oekraïne, waar er temidden van een economische en politieke crisis veel nieuwe collecties zijn ontstaan.

Willen jullie de huidige situatie in jullie land aanklagen?
Het grootste probleem van onze samenleving is de werkloosheid die met de jaren toeneemt. Alleen werk kan ons structuur geven om aan onze toekomst te bouwen en zo onzekerheid, twijfels en angst weg te nemen. Onlangs is er een wetgeving gekomen ter bescherming van de LGBTQ-gemeenschap, waaronder een verbod op seksuele discriminatie. Helaas is homofobie nog steeds een groot probleem. De laatste tijd waren er een aantal doorbraken voor gelijkheidsbewegingen, in 2016 vonden de eerste geweldloze gayprides in Kiev en in Odessa plaats, én er zijn antidiscriminatiewetten gekomen die de LGBTQ-gemeenschap op de werkvloer beschermen.  

Wat kunnen jongeren structureel veranderen?
Jonge mensen kunnen de huidige situatie veranderen door samen te werken, bijvoorbeeld zoals in de Verenigde Staten met ‘Gays Against Guns’. We hebben zoiets nodig om het verschil te maken. Hoewel er al dingen gebeuren zoals we al eerder aanhaalden, kan deze nieuwe creatieve golf een krachtige manier zijn om deze kritieke situatie te stoppen. We hebben een reden nodig om hier te blijven en te vechten om dingen van binnenuit te veranderen. Stop met te willen vluchten.

En wat met de toekomst?
We gaan vooral veel samenwerken, we willen kleine projecten steunen. Binnenkort lanceren we onze volgende collectie. We blijven focussen op meisjes en LGBTQ-thema. Momenteel werken we ook aan een capfsulecollectie met het coolste fanzine die er is, snel meer info daarover. Vorige keer hebben we tijdens Paris Fashion Week een event mee georganiseerd in Le Silencio Club, dus misschien doen we dat volgend seizoen weer.

 

Tekst Eveline Briand
Alle beelden via Kiev Workwear