De jongens van Emotionless willen dat we weer rebels worden

Wees sexy en fuck wat iedereen denkt.

Foto's door Romain Warnotte

Ongeveer een jaar geleden startten Romain Warnotte en Jacques Ben Hadj Ali met Emotionless, een kledinglijn waar een zweem van negativiteit rond hangt. Zo borduren ze T-shirts en hoodies met pessimistische opschriften.  “We waren het beu om overal love is the answer te zien en te lezen. Dat is niet het antwoord op alles," vertelt Jacques. 

We gaan daarom de discussie aan over jongeren en liefde. Want heeft onze generatie er nog wel goede hoop op? “Je zou liefde met een afstandsbediening kunnen vergelijken. Als er iets hen niet aanstaat, zappen ze gewoon naar een ander," vindt Romain. Negatief, dus. We zeiden het je.
En toch benadrukken ze dat je het leven gewoon keihard bij de ballen moet grijpen. Wees sexy en rebels, zo luidt de boodschap. 

Ze organiseren ook geheime feestjes, waar je niet alleen bier kunt drinken, maar ook hun merch kan kopen. En misschien word je wel bij de arm gegrepen voor hun nieuwste lookbook. “Laten we samenkomen, ideeën delen en onze krachten bundelen.” En dat deden we dus ook. Een gesprek met de Brusselse ontwerpers in hun atelier. 

17807636_2258389924385412_1887358408424368761_o.jpg

Foto door Louis Weerts

Vertel eens, wanneer zijn jullie met Emotionless begonnen?
Romain: Iets meer dan een jaar geleden. Ik probeerde eerst T-shirts te bedrukken, maar dat was niet goed genoeg. Toen ontdekte ik de kunst van het borduren. Ik probeerde wat, maar het was echt niet om aan te zien. De steken waren te groot en te grof. Aan een roommate vroeg ik of hij een keertje wilde helpen. Samen keken we YouTube-tutorials en zo begonnen we.

Ik besefte pas dat ik er iets mee moest doen, toen ik meedeed aan Brussels Vintage Market, een rommelmarkt waar ook designers hun creaties verkopen. Ik had nog geen merknaam en kon enkel wat samples laten zien, dus mensen moesten me op m’n woord vertrouwen dat ik de T-shirts wel degelijk zou opsturen.

Wie is de creatieve geest achter het label?
Romain: Ik had dus al ideeën en Jacques is er later bijgekomen.
Jacques: Eigenlijk ging ik Romain alleen bij het evenement op WECANDANCE helpen, maar al snel deed ik ook andere dingen voor hem. Ik borduur, doe de sales en de e-mails.
Vanaf het begin hebben we afgesproken dat alleen Romain het creatieve deel op zich neemt. Twee creatieve geesten wordt snel ingewikkeld. Voor de social media helpt een vriendin van ons.

Ik las ergens dat er tijdens het borduren soms een druppeltje bloed op de shirts terechtkomt. Is dat zo? Laten jullie echt bloedvlekken achter op de kleren?
Jacques: Nee, we zorgen er wel voor dat alle bloedsporen weggeveegd zijn, zeker als het voor een klant is. Wanneer het T-shirt voor ons is, laten we het zo.
Romain: Of we beginnen gewoon opnieuw.

17880066_2258389124385492_5613989043917146488_o.jpg

Foto door Louis Weerts

Willen jullie bepaalde ideeën aan de kaak stellen?
Jacques: We waren het beu om overal ‘love is the answer’ te zien en te lezen. Dat is niet het antwoord op alles. We wilden dat verder onderzoeken. Als we negatieve dingen op een hoodie zetten, heeft dat meer impact. Het schudt mensen wakker en het trekt de aandacht. Mensen identificeren zich er ook mee. Zo zag een meisje tijdens WECANDANCE onze hoodie met ‘always in trouble’ en riep: “Oh my god, dat ben ik gewoon”.
Romain: Laten we gewoon rebels zijn. Who cares anyway? Misschien komt het ook wel voort uit persoonlijke dingen.

Ja, welke emotieloze shit heb je zelf meegemaakt?
Romain: Je kan emotieloos zijn op verschillende manieren. Ikzelf toon niet vaak emoties.
Jacques: Nee, Romain toont inderdaad niet vaak emoties. Daarom zeggen we vaak dat Emotionless een weergave is van onze persoonlijkheden. Natuurlijk is Romain geen robot en toont hij ook wel eens emoties.
Romain: Zet tien mensen op een rij en ik ben waarschijnlijk de meest emotieloze persoon.

Willen jullie een gang vormen?
Romain: Ja, natuurlijk. Het is heel belangrijk voor ons dat we dingen met vrienden doen. Zo zijn we feestjes beginnen organiseren. Want we willen mensen ontmoeten, met hen hangen. Laten we samenkomen, ideeën delen en onze krachten bundelen. In Brussel doen mensen hun eigen ding, maar ze delen niet veel.

Foto's door Eléonore Degand en Romain Warnotte 

Zijn jullie feestjes privé?
Jacques:  Het is niet enkel voor onze vrienden of een select groepje. Op Facebook maken we een geheim evenement aan, maar we delen het ook op onze Instagram zodat onze ‘gang’ het ziet. Iedereen is welkom, maar laat het ons wel effe weten. 

Ik probeer mij zo’n feestje voor te stellen. Wordt er alleen bier gedronken of kunnen mensen jullie T-shirts ook kopen?
Romain: Ons eerste event was echt gewoon een party. We grepen iemand bij de arm vast, gaven hem een T-shirt en namen dan een foto van die persoon. Die foto’s hebben we voor ons lookbook gebruikt. Tijdens het tweede event hingen de shirts aan de muur, als een soort galerie.

“De dagen dat we konden doen wat we wilden, dat mensen rebels waren en vrouwen nog sexy mochten zijn”, lees ik op jullie website. Zijn mensen niet langer rebels?
Romain: De rebelsheid komt langzaam terug.
Jacques: Mensen zijn nu meer dan ooit klaar om alles op te geven wat ze hebben en te gaan reizen of om een eigen business te starten.
Romain: We helpen jongeren om die vrijheid terug op te eisen.
Jacques: Als je iets met je leven wil doen, moet je het nu doen. Dit zijn de belangrijkste jaren van je leven. Zekerheid komt nadien wel. Doe gewoon je eigen ding, en doe het zo snel mogelijk. Wees rebels.
Romain: Dus, coole jongeren, kom en word lid van onze gang. De anderen? Ja die mogen gaan.
Jacques: Ik respecteer diegenen die voor zekerheid kiezen.

En wat met vrouwen. Zijn ze niet sexyer dan ooit?
Romain: Natuurlijk. Vroeger kon je sexy zijn, mensen reageerden positief en vonden dat cool.
Jacques: Sinds de komst van het internet is er veel negativiteit. Vrouwen en jonge meisjes willen sexy zijn maar worden vervolgens beoordeeld en bekritiseerd. Wees gewoon niet bang van wat mensen zullen zeggen of denken. We leven in wereld vol oordelen. Ik heb het gevoel dat vrouwen schrik hebben om sexy te zijn, om hun vrouwelijkheid te tonen vanwege al die kritiek.
Romain: Wees sexy en fuck wat iedereen denkt.

9.jpg

Liefde is zoals een afstandsbediening

Als iets hen niet aanstaat, zappen ze naar een ander.

Foto door Romain Warnotte 

Denken jullie dat onze generatie nog in de liefde gelooft?
Jacques: Dat is moeilijk om te beantwoorden. De enige man die mensen kan inspireren om lief te hebben, is Kendrick Lamar. Buiten hem kan ik niet echt iemand noemen die onze generatie nog in de liefde kan doen geloven. Verder is het fucked up.
Romain: Er is hoop voor diegenen die nog echt in de liefde geloven. Als je echt hopeloos verliefd bent, bijvoorbeeld. Maar als je gewoon samen bent, dan gaat het nooit lukken. Wat denk jij?

Mensen zullen altijd in de liefde geloven, maar met de komst van datingapps en het internet is liefde oppervlakkig geworden. Mensen daten wat en proberen verschillende mensen uit om te kijken wie er nu echt bij ze past. We leven in een snelle maatschappij en liefde is een wegwerpproduct geworden.
Romain: Ja, je zou het met een afstandsbediening kunnen vergelijken. Als er iets hen niet aanstaat, zappen ze gewoon naar een ander.

Maar nu terug naar jullie. Van wie of wat houden jullie?
Jacques: Toen ik jonger was, was ik onzeker over wat ik met mijn leven zou doen. Ik was heel bang en bezorgd over mijn toekomst, want ik had er geen controle over. Er is niets dat ik wilde doen. Ik heb zelfs bewust een examen niet gehaald, zodat ik meer tijd had en nog niet aan het echte leven moest beginnen. Nu gaat alles goed, ik werk m’n master af en help Romain. Dit heb ik altijd al willen doen.
Romain: Mag ik nu mijn joker inzetten?

Oké, voor een keer dan. Jullie maken kleren en organiseren feestjes. Wat met de toekomst?
Romain: We willen een goed draaiende business hebben, zodat we daarnaast kunnen doen wat we willen. Nu hebben we de kleren, de events en in de toekomst willen we ook motorfietsen customizen. En internationaal gaan, natuurlijk. Alhoewel we daar al mee bezig zijn.

Het is vrijdag. Wat zijn jullie plannen voor dit weekend?
Romain: Morgen ga ik met mijn vriendin wat shoppen. Het wordt een rustig weekend.
Jacques: Ik werk zaterdag.

Niets rebels dus?
Romain: Ik ga vanavond boksen. Dat is best rebels, toch?

 

Tekst Eveline Briand